Людмил Ангелов сменя Жерар Косе

 Людмил Ангелов сменя Жерар Косе

Жерар Косе няма да пристигне в София за концерта със Софийската филхармония поради затруднения, свързани с Ковид-19. На негово място зрителите ще имат удоволствието да слушат виртуозния български пианист Людмил Ангелов.
Той ще представи Първи концерт за пиано от Пьотр Чайковски. В програмата са включени увертюрата „Римски карнавал“ от Ектор Берлиоз и избрани откъси от балета „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев. Диригент на вечерта е Ян-Латам Кьониг.
Едно от най-обичаните произведения на всички времена, концертът за пиано на Чайковски впечатлява със своята виртуозност, ефектност, подчертана патетичност и романтично опиянение. Блестящата техника и изключително красивият и завладяващ тематизъм определят музиката и в трите му части.
Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес“ в Мюнхен и много други. Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 година е награден от Министерството на културата на Полша с медал „Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 година е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас.
Роденият във Великобритания Ян Латам-Кьониг е музикален директор на Новая опера в Москва от 2011 годин и главен диригент на Фландърския симфоничен оркестър в Бурж, Белгия. Има ангажименти с Нов национален театър в Токио, Финландската и Полската национална опера, Държавния театър в Сантяго. Музикален директор е на Вроцлавската филхармония и на Певческия фестивал Вратиславия. Артистичен директор е на Cantiere Internazionale d‘Arte в Монтепулчиано, на Младежка филхармония Яначек, оркестъра в Порто, Театро Масимо в Палермо, Orquesta Filarmónica de la UNAM в Мексико сити.
Концертът е на 25 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации