Магелан – човекът и неговото дело

 Магелан – човекът и неговото дело

Преведена на множество езици и многократно преиздавана, биографичната книга „Магелан. Човекът и неговото дело“ се оценява от мнозина като едно от върховите постижения в творчеството на австрийския класик Стефан Цвайг.
Стефан Цвайг изгражда ярък, пълнокръвен образ на легендарния португалец, осъществил първото околосветско плаване и разгадал най-голямата географска тайна на своето време.Действието се развива на фона на бурната епоха на Великите географски открития през XV и XVI век, населена с конкистадори и изследователи. Драматизъм, лишения, съперничества, предателства, бунтове, огромна воля, дръзновение и мъжество съпътстват историческия Магеланов подвиг, който доказва, че „една идея, окрилена от гений и понесена решително напред от страстно желание, излиза по-силна от стихиите на природата, че винаги един-едничък човек може със своя малък тленен живот да превърне онова, което е било само блян за стотици поколения, в действителност и нетленна истина“.
Стефан Цвайг (1881–1942), спечелил световна слава като един от първомайсторите на психологическата новела, блестящ есеист, биограф и романист, е сред най-четените немскоезични писатели. Радетел е за Европа, обединена от „обща духовна енергия“, гражданин на света, за когото „личната свобода е най-висшето благо на тази земя“.
Преводач на „Магелан. Човекът и неговото дело“ е Асен Разцветников. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации