Мареси: Хрониките на Червеното абатство

 Мареси: Хрониките на Червеното абатство

„Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ е роман на финландската писателка Мария Турчаниноф, пишеща на шведски език.
Червеното абатство е преобърната версия на Атон и Света гора в Гърция. Преобърната, защото в произвдението това е остров, където на мъжете е забранено да стъпват там. Населен е само от жени, които владеят познание, недостъпно за останалите хора. Романът е история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за извисяване и ужас. История за вратите, които едновременно ни отделят, но и свързват с духовното, като ни показват безкрайните измерения на силата на човека.
Едва тринайсетгодишна, Мареси се озовава в Червеното абатство, намиращо се на тайнствения остров Менос, за да се спаси от гладната зима, вилнееща из родните ѝ земи. Дотогава тя само е чувала слухове за неговото съществуване, тайно разпространявани чрез народни предания, приказки и песни. В свят, в който на момичетата им е забранено да учат или да следват собствените си желания и мечти, остров, обитаван само от жени, където не се допускат мъже, звучи като фантазия. Но Мареси вече е тук и знае, че това невероятно място, превърнало се в легенда, наистина е реалност.
Мария Турчаниноф е родена през 1977 година във Финландия. През 2000 година завършва философия в Гьотеборгския университет и специализира екология. Работи като журналист в Хелзинки. С „Мареси“, тя постига изключителен успех и печели най-престижната национална награда за литература „Финландия“. Авторката е удостоена и с Шведската литературна награда YLE и Голямата награда на Шведския културен фонд. Писателката създава още два самостоятелни романа, които оформят фентъзи трилогията с общ идеен замисъл „Хрониките на Червеното абатство“. Това са „Наондел“ (действието се развива векове по-рано и разказва историята за създаването на Червеното абатство) и „Червената мантия“ (за връщането на Мареси в родината ѝ).
Преводач на „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ е Галина Узунова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации