Мария Бакалова е първият български артист с номинация за „Оскар“

 Мария Бакалова е първият български артист с номинация за „Оскар“

Мария Бакалова е първият български артист с номинация за „Оскар“. Тя ще се състезава в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. Нейни конкурентки ще бъдат Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Ю-Джун. Преди една седмица нашето момиче получи наградата „Изборът на критиците“, след като беше предпочетена пред точно тези актриси. Последните 13 носители на приза печелят и „Оскар“ в съответните категории.
„Манк“, драма за създаването на „Гражданинът Кейн“, получи десет номинации. Шест филма имат по шест номинации. Това са „Бащата“, „Юда и черният Месия“, „Минари“, „Земя на номади“, Sound of Metal и „Процесът срещу Чикаго 7“. Всичките са номинирани и за филм на годината заедно с „Момиче с потенциал“, който ще се състезава в пет категории.
За първи път две жени са номирани за най-добър режисьор – Клои Жао и Емералд Фенел. Досега само пет жени са имали тази чест. Останалите имена в режисьорката категория са Томас Винтерберг, Дейвид Финчър и Лий Айзък Чънг. Рекордният брой са номинираните жени – 70 са получили 76 номинации. Интересен факт е, че 9 от 20 актьорски номинации са за цветнокожи – Чадуик Боузман, Вайола Дейвис, Риз Ахмед, Стивън Йен, Юн Ю-Джун, Даниел Калуя, Лакийт Станфийлд, Лесли Одъм Джуниър и Андра Дей. За Вайола Дейвис това е четвърта номинация, която я прави най-номинирана чернокожа актриса.
93-ата церемония по раздаване на наградите „Оскар“ ще се проведе на 25 април. За първи път в историята тя ще бъде на две места – познатия „Долби тиътър“ и историческата бивша железопътна гара в Лос Анджелис.

Велин Манов

Подобни публикации