Мастър ъф Арт за шести път

 Мастър ъф Арт за шести път

Кадър от филма „Родени от огъня“

50 пълнометражни и 18 късометражни документални филмa за изкуство са включени в програмата на лятното издание на Мастър ъф Арт. Те са в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино и кулинарно изкуство.
Официалното откриване ще бъде с два български филма. „Необикновеният живот на един сладкар“ на режисьора Мария-Виктория Кузманова разказва за историята на Александър Цеков, който се стреми да намери баланс между сладкарската кариера и страстта към сцената. „Родени от огъня“ на Саша Хаджиева, представя танцово-театралното изкуство с огън в България.
Едно от най-очакваните заглавия на фестивала е шведският филм „Най-красивото момче на света“, който представя необикновената съдба на Бьорн Андресен, избран през 1970 година да изиграе ролята на Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти „Смърт във Венеция“. „Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане у дома“ е сръбски филм за съпругата на руския олигарх и нейното завръщане в родния Белград, което се оказва повод за дълбока преоценка. Любопитен филм от категория „Съвременно изкуство“ е „Мери Бауермайстер – 1+1=3“. Тя е смятана за майка на движението Флуксус. В Кьолн тя създава история от началото на 60-те години с личности като Карлхайнц Щокхаузен, Джон Кейдж, Ханс Хелмс и Нам Джун Пайк. Днес, вече 85-годишна, Мери Бауермайстер въобще не мисли да се оттегля. В „Бийтълс в Индия“ режисьорът Пол Салцман проследява пътуването си отпреди повече от 50 години, когато прекарва повратен момент заедно с „Бийтълс“ в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на река Ганг. 50 години по-късно се свързва с Дейвид Линч и Морган Фрийман, за да станат част от този неочакван филм за Бийтълс. Поглед върху историята на луксозните стоки предлага „Създаването на френския лукс“. За да може през вековете Франция да се издигне до водещ европейски пазар за луксозни стоки, са били използвани специални кралски пратеници, които не са се притеснявали да се забъркват в шпионски афери, отвличания и подкупи.
11 са българските заглавия, които ще се състезават в конкурса за най-добър български документален филм. Сред новите родни продукции е „Одисей“, който е разказ за създаването на театрални събития в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“. С филма „Тенор“ ще бъде отдадена почит на непрежалимия Камен Чанев, който почина през 2020 година.
Традиционен партньор на фестивала е Националният дворец на културата.
Шестото издание на филмовия фестивал Мастър ъф Арт ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември),Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август).

Велин Манов

Подобни публикации