Мащабна изложба на съвременно изкуство от Чехия

 Мащабна изложба на съвременно изкуство от Чехия

Акрил върху платно „Мързелив художник“ на Збинек Седлецки

BOHEMIAE ROSA е мащабна изложба на съвременно изкуство от Чехия.
Името идва от карта на чешките земи от времето на барока, очертаваща ясно различим силует на роза. Експозицията също набелязва тематична карта, чието съдържание е подчинено на въображението и екстатичната барокова сетивност в произведенията на тридесет и трима утвърдени съвременни художници, работещи в Чехия. Представените теми, форми и символи оформят поток от сцени, наподобяващи сънища, фантастични светове и паралелни реалности, често предизвикани от импулсите на ежедневието. Поставяйки под въпрос реалността, авторите споделят с публиката своите нови усещания и видения за действителност.
Абсурдът и гротеската, виртуалната реалност, богатата смесица от култури, стилове и разнообразиe от изразни средства са само малка част от характеристиките на съвременното общество. Изкуството на бароковата епоха благоприятства „променящия се външен вид“, движението и формата във функция. Всички те и най-вече проблемите на идентичността и пола, са повече от актуални днес.
Куратор е Томаш Коудела с помощта на Яна Братанова, Тереза Чапандова,и Ян Мелена. Те виждат експозицията като мост, основаващ се на надеждата, че зрителят, ще бъде привлечен подготвения визуален спектакъл.
BOHEMIAE ROSA е от 17 август до 17 октомври в Националната галерия.

Велин Манов

Подобни публикации