Международен фестивал на портретния филм

 Международен фестивал на портретния филм

Международният фестивал на портретния филм ще има своето второ издание.
„Да се почувстваме необичайно“ е надсловът, под който ще се състои форумът. Той е взет от реплика от британския филм „Уитнейл и аз“ на режисьора Брус Робинсън от 1987 година. Според организаторите лентата е космически портрет на младостта и нейните блянове.
Фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото. Предлага среща с душата на филма – самия портрет. Провокира преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.
С тази философия фестът е разпознат като платформа за алтернативно късометражно кино от режисьори от цял свят. Сред тях са както млади творци в началото на своя професионален път, така и утвърдени артисти, избрали за себе си полето на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.
Основната програма се състои от 55 късометражни портретни творби в категориите филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет, както и категории с фокус интригуващ изразен език – скрийнденс (портрет в движение) и анимация – (портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, герои с обществени и лични каузи, запознанства със забавни образи и странни характери, сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.
Интересни съпътстващи събития ще бъдат част от цялостното фестивално преживяване. „Пътища на портрета“ е творческия експеримент, чийто резултати ще бъдат представени чрез фотоизложба. Тя ще провокира разговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи артистични метаморфози. „Видеоесе – неформално за формата“ е името на среща по темата за аудиовизуалната есеистика. В свободна дискусия ще бъдат поставени въпросите за познаването и използването на аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен и стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство. Познания в сферата на киното ще показват участниците в куиза „Филми, портрети и филмови портрети“.
Международният фестивал на портретния филм е между 17 и 27 ноември в София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Велин Манов

Подобни публикации