Мемоарите на Оливър Стоун в книга

 Мемоарите на Оливър Стоун в книга

Знаменитият режисьор на „Среднощен експрес“, „Взвод“ и „Роден на четвърти юли“ Оливър Стоун надхвърля очакванията и в качеството си на писател. Мемоарната му книга „В преследване на светлината“ е болезнено честна, информативна, дълбоко емоционална и пълна с изстрадани прозрения за човешката природа и за природата на киното като изкуство.
Тя е завладяващ поглед отвътре към преломния за Холивуд период на 70-те и 80-те години. Преди филма си „Взвод“ в средата на 80-те години на миналия век, Оливър Стоун е бил ранен във Виетнамската война, писал е с години сценарии, останали нереализирани, докато си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън. Стоун, вече на 75, си припомня годините на творческо съзряване с всички успехи и провали репетиции с Ал Пачино за филм, който така и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; провала на първите му два филма; рискованото му проучване на терен сред наркокартелите в Маями за сценария на „Белязания“ и още доста интригуващи истории.
Както сам Стоун отбелязва, „В преследване на светлината“ е разказ за постигане на мечтата на всяка цена – дори без пари. За това как не бива да приемаш „не“ за отговор. Как се налага да лъжеш най-безобразно, да оцеляваш с пот и сълзи. Това е разказ за съзряването. За провала, за изгубена увереност. Но също и за ранен успех и арогантност. За изнамиране на преки пътища, импровизации, въжеиграчество и лавиране, само и само филмите да стигнат до екран, без да е ясно откъде ще дойде следващото плащане или пък поредният мусон и ухапване от скорпион.“
Преводач на „В преследване на светлината“ е Надя Баева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации