Механизми за адаптиране на литературни творби

 Механизми за адаптиране на литературни творби

Предстои безплатно интерактивно обучение на тема „Механизми за иновативно екранно/сценично адаптиране на литературни творби, засягащи важни обществени процеси” с лектор Илко Ганев.
Въпросите, които ще бъдат засегнати и дискутирани в рамките на обучението, са: актуални тенденции в адаптирането на литературно съдържание за театралната сцена и големия екран; примери за успешна адаптация на литературни творби на българската и световната театрална сцена; примери за успешна киноадаптация на литературни творби у нас и по света; механизми на влияние на обществото, културната традиция и политическата конюнктура върху процесите и тенденциите в тази област; творчески инструменти и подходи за драматизация/киноадаптация на една литературна творба и ефекти от прилагането на съвременни технологии и иновации в театралното изкуство.
Илко Ганев е театровед и режисьор, завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Предстои да защити докторска степен към Института за изследване на изкуствата при БАН. Дебютният му театрален спектакъл АПАРТ (2018) в Театър „Азарян“ плени зрителите и получи силен обществен отзвук заради истинските истории на артистите доайени в българския театър. В момента Ганев снима документален филм, който също изследва теми, свързани с възможностите за изява на българските творци. По съвместителство работи като пиар в Съюза на артистите в България и е част от екипа на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“.
Настоящата инициатива е част от проекта „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021 от Фондация „Синелибри“ в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Фондация „Сингъл Степ“.
Обучението ще се проведе на 17 март във фейсбук страницата на платформата АртАкция.

Велин Манов

Подобни публикации