Механика на дистанцията

 Механика на дистанцията

Авангардният унгарски пърформанс „Механика на дистанцията“ на хореографа Мате Месарош пристига в България.
Той ще предложи на зрителите нов и неочакван поглед към една от най-наболелите теми на последните две години – непостижимата близост. Освен спектакъла, Мате Месарош ще проведе уъркшоп с български танцьори и ще бъде представена и неговата партисипативна версия с участието на публика.
„Механиката на дистанцията“ е специфичен хореографски спектакъл с трима танцьори и един музикант, който се изпълнява в публично пространство – изложбени зали, фоайета, градини, площади – непременно адаптирано към спецификите на конкретното място. Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с тях. След покана от зрител, музикантът и изпълнителите, които са с разнообразен танцов опит (класически балет, народни танци и съвременни танцови форми), се намесват в личното му пространство, отдалечавайки го от обичайните му движенчески ограничения. Телата поставят танца в перспективата на изобразителното изкуство чрез своята пластичност и материалност.
Визуалният артист Балас Фишер превръща поредицата от движения на представлението в книжка с графики-инструкции. С нейна помощ участниците в 60-минутната разходка ще могат сами да пресъздадат деветте етапа на хореографията, водени от Мате Месарош. Книжката предлага на участниците в разходката възможността да преминават от ролята на активни зрители в почти-изпълнители.
„Механика на дистанцията“ ще бъде на 11 и 12 април в „Топлоцентрала“.

Велин Манов

Подобни публикации