Мильо Балтов и романтичният образ на вярата

 Мильо Балтов и романтичният образ на вярата

Изложбата „Романтичният образ на вярата“ отбелязва 150 години от рождението на Мильо Балтов.
Името на художника и общественика Мильо Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча – чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, както и в музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни творби в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Художествено-декоративната дейност на художника съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Много от параклисите и църквите, които Балтов декорира, са посветени на архангел Михаил и са паметни места за падналите във войните. В някои от създадени от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други са добили статута на чудотворни.
Мильо Балтов учи във втория випуск на Рисувалното училище при Ярослав Вешин. В неговите портрети и икони личат уроците на професора, към които художникът се придържа въпреки превратностите на съдбата и обществения дълг. Вижда се отношение към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза, опит да се постигне плътен и материализиран колорит, да се изгражда посредством светлосянката и вальорите.
Днес името на художника Мильо Балтов може да бъде включено в списъка на художниците, представители на един любопитен междинен етап в историята на българското изкуство, благодарение на изследователските усилия на различни институции и личности.
„Романтичният образ на вярата“ е между 14 декември 2021 година и 27 февруари 2022 година в галерия „Васка Емануилова“.

Велин Манов

Подобни публикации