Мира Сталева е в борда на ЕФА

 Мира Сталева е в борда на ЕФА

Мира Сталева, изпълнителен директор на София Филм Фест и ръководител на София Мийтингс, е сред новоизбраните членове на борда на Европейската филмова академия.
През месец март бе поставено началото на работните сесии на новия борд на Европейската филмова академия. Сред най-важните приоритети на ЕФА са популяризирането и защитата на европейското кино и необходимостта от единство в рамките на европейската индустрия. Също така важен въпрос е как европейската индустрия отговаря на продължаващото разширяване и нарастващото влияние на стрийминг гигантите.
Създаването на Европейската филмова академия е инициатива на група от 40 от най-авторитетните европейски кинотворци, събрани през ноември 1988 година по случай първата церемония на Европейските филмови награди. Академията е основана през 1989 година, а неин първи президент e Ингмар Бергман. След него дългогодишен президент на ЕФА е Вим Вендерс, като постът се поема от Агнешка Холанд през 2021. Настоящ председател на борда е продуцентът Майк Дауни. През 2021 година за директор и CEO е назначен Матаяс Вутер Кнол.
Европейската филмова академия е общност от над 4200 членове, активни във филмовата индустрия и една от нейните задачи е да популяризира европейското кино, да споделя знания и да образова публика от всички възрасти. Позиционирайки се като водеща организация на всички заети в създаването на кино на територията на Европа, ЕФА е медиатор във важни дебати в рамките на индустрията. Академията се стреми да обедини всички, които обичат европейското кино, а ежегодната кулминация се изразява в организирането и промотирането на Европейските филмови награди.
През цялата година Европейската филмова академия инициира и участва в поредица от събития, които засягат филмовите политики в Европа, а също така и икономическите, художествени и образователни аспекти на киното. Програмата включва конференции, семинари и работни срещи, а обща цел е да се изгради мост между творчеството и индустрията.
Избирането на Мира Сталева в борда на Европейската филмова академия е поредното международно признание за значимостта и престижа на София Филм Фест и София Мийтингс от европейските филмови структури. Да припомним, че СФФ е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, а директорът на фестивала Стефан Китанов е бил над 10 години сред експертите, консултиращи ЕФА за номинациите за Европейските филмови награди.

Велин Манов

Подобни публикации