Млади актьори играят „Парче монолог / Не Аз“

 Млади актьори играят „Парче монолог / Не Аз“

Един от най-сложните текстове в световната драматургия „Не Аз“ на Самюел Бекет ще се срещне с родната публика.
Режисьорът на спектакъла Боян Крачолов се доверява на младите актьори Симона Здравкова и на Димитър Крумов. Той се обръща към текста на Бекет като докторант в катедра „Драматичен театър“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Заглавието на дисертационния му труд е „Аристотеловите театрални кодове в „нетеатралната“ драматургия на Самюел Бекет“, с научен ръководител проф. Атанас Атанасов.
Самюел Бекет е автор, който е попадал под режисурата на едни от най-големите български театрали – „В очакване на Годо“ с режисьор Димитър Гочев („Дойчес театър“), „Не Аз“ с режисьор Иван Добчев („Сфумато“), „В очакване на Годо“ с режисьор Деян Донков („Театър Азарян“).
В света на този голям автор се крие възможността за съществуване в настоящия контекст. Според режисьора Боян Крачолов съвременната ситуация трябва да принуди индивида да преосмисли, да преформулира концепциите си за Апокалипсиса. Може би в момента, без да го съзнаваме, ние стоим в руините на катастрофиралите си досегашни разбирания за света, за човека, за битието. И може би именно този момент е най-подходящ да се обърнем към един своеобразен пророк на абсурда, към парадоксалното му творчество, към странния му хумор и към неговия чудат оптимизъм. Ала той не е повърхностен – този оптимизъм не почива на някакви наивни мотивационни механизми.
„Парче монолог / Не Аз“ ще бъде на 15 март в в YALTA Art Room.

Велин Манов

Подобни публикации