Мозъкът – твоята суперсила

 Мозъкът – твоята суперсила

Забележителната книга „Мозъкът – твоята суперсила“ от проф. Джеймс Гудуин обобщава някои от последните актуални проучвания за мозъчно здраве и здравословен начин на живот и достига до ценни съвети за това как бихме могли да стимулираме своя мозък, да го предпазим от стареенето и да се възползваме от неговите „суперсили“.
Вдъхновен от работата си с Глобалния съвет за мозъчно здраве, ученият си поставя за цел да разграничи важното от неважното, митовете от фактите, това, което знаем, от това, което предстои да бъде открито. Уповавайки се на някои от последните научни проучвания, той достига до извода, че до голяма степен ние можем да контролираме стареенето на мозъка си, а заедно с това и неговото здраве, като направим промяна в приложението на някои фактори в нашия живот. Книгата разкрива как да се увеличи продуктивността на мозъка, как да се подхранва и да поддържа здравето му, как да запази своята острота и как да се побеждават признаците на упадък, появяващи се с течение на годините, как да се изградят стратегии за запазване на жизнеността и как да се запази контрола над собственото мозъчно здраве.
Според Гудуин рисковете от влошаване на здравето, включително появата на деменция, могат да бъдат значително редуцирани. Разглеждайки влиянието на фактори като количество сън, нива на стрес в ежедневието, секс, взаимовръзката между нашето тяло и ума, книгата успява да изгради цветна и пъстра карта на нашия мозък и на скритите пътеки, които разкриват повече от възможностите му.
Преводач на „Мозъкът – твоята суперсила“ е Мартина Ватева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации