Моменти на кратък баланс

 Моменти на кратък баланс

„Моменти на кратък баланс“ е изложба на Людмила Миланова.
В нея авторката лавира между преходни състояния. В процеси на трансформация тя търси моменти на кратък баланс. Людмила Миланова наблюдава и анализира агрегатни промени, мъгли и изпарения, телесни усещания и емоционални състояния. Търсенето на равновесие преминава през логически и физически противоречия – топлина и хлад, природа и наука.
Основното художествено средство е температурата. Температурата на повърхността на тялото като естествен елемент от пейзажа e съществен фактор, за да отчетем наличието на живот. Топлината или студът няма как да бъдат пресъздадени само с визуални средства. Зрителят трябва да се потопи, да усети амплитудите в градусите с телесните си рецептори. Колкото и да е парадоксално, това се получава с употребата на неутрални технически устройства, които са специално адаптирани и конструирани да управляват и регулират нивата на температура или влажност.
В проекта различни функционални и технологични части на инсталацията са на показ, като оголени органи и артерии и Людмила Миланова не пази в тайна как работят. Предмети като кабели, прекъсвачи или датчици носят своята красота. Те са художествени елементи. Видени в тяхната цялост, могат да бъдат интерпретирани дори и като скулптура или картина.
Информацията е на куратора на изложбата Даниела Радева.
„Моменти на кратък баланс“ е между 4 и 21 ноември в Little Bird Place.

Велин Манов

Подобни публикации