Мрачната Америка в „Улицата на кошмарите“

 Мрачната Америка в „Улицата на кошмарите“

Кейт Бланшет и Брадли Купър в кадър от филма

Майсторът на диаболичното Гийермо дел Торо повежда зрителите по „Улицата на кошмарите“ на пътешествие до най-мрачните кътчета на човешката душа и съзнание. Пътешествие, изпълнено с омраза, алчност, измама и предателство, в края на което ще открием, че истински чудовища съществуват и са тези, които виждаме със собствените си очи… в огледалото.
Психологическият трилър разказва за Стантън Карлайл (Брадли Купър) – бивш карнавален работник, който се превръща в една от топ атракциите на нощните клубове в големия град. Чрез различни трикове, които заимства от своята колежка Моли (Тони Колет) и съпруга ѝ Питър (Дейвид Стратеърн), както и с помощта на приятелката си Зийна (Руни Мара), Стантън създава впечатлението, че е могъщ медиум, способен да чете умовете на хората. Първоначално идеята е просто да впечатлява и забавлява тълпата, но стремежът към слава и богатство става причина представлението да се превърне в средство за финансови измами, чиято цел са по-заможните жители на града. Така Стантън попада в полезрението на брилянтната психиатърка д-р Лилит Ритър (Кейт Бланшет), която става съучастник в най-големия му и опасен удар до момента, чиято цел е безскрупулният индустриалец Езра Гриндел (Ричард Дженкинс). Това, което Стантън не осъзнава, е, че преминава невидима граница и че забъркаш ли се с определени хора, светът бързо се превръща в тясно и враждебно място, а цената, която трябва да се плати, е ужасяваща.
Филмът повдига завесата към интригуващата, малко позната и мрачна част на Америка и по впечатляващ начин ще покаже другата страна на Американската мечта – кошмара.
„Улицата на кошмарите“ е адаптация на едноименния роман на Уилям Линдзи Грешам от 1946 годинa.

Велин Манов

Подобни публикации