Музиката на балета „Орфа“ за първи път от 160 години

 Музиката на балета „Орфа“ за първи път от 160 години

Шотландско-италианския диригент Дарио Салви, който е посветил голяма част от времето си на откриването на забравени шедьоври, връща музиката Адолф Адам на концертния подиум. Музиката на балета „Орфа“ ще прозвучи за първи път след повече от 160 години забрава.
Адолф Адам, известен в цял свят със своите Коледни песни и с балетите „Жизел“ и „Корсар“, всъщност е автор на немалко и предимно сценично творчество в т.ч. 40 опери и около 20 балета. Неговите балети са високо оценявани от Чайковски, но в известна степен са били игнорирани от поколенията. Те навлизат постепенно в репертоара на балетните трупи благодарение на диригента Ричард Бониндж.
„Орфа“ е предпоследен от балетите на Адам, плод на дълги години работа като оперен и балетен композитор. До 1860 година балетът се радва на 51 представления в Париж, след което бива незаслужено забравен. Този балет, както и „Корсар“ използват най-големите инструментални платна, които Адам някога е създавал, показващи истинско оркестрово майсторство. Партитурата внушава изключително усещане за движение, въображение и цвят на звука.
Дарио Салви се налага бързо и успешно като диригент на музикално-театралната сцена, в жанровете на операта, балета и оперетата. Роден в Северна Италия но пребиваващ предимно в Шотландия, той получава образованието си в Италия и Великобритания. Учи сопранов саксофон към Филхармонията „Санта Чечилия“, след което практикува като саксофонист и кларинетист – изпълнител и аранжор на свободна практика. Едновременно с това свири професионално бас-китара в различни оркестри. Има участия с Пражката филхармония, Чешкия камерен оркестър, Софийската филхармония, Оперния театър в Малмьо, Моравската филхармония, Филхармоничния оркестър „Л. Яначек“, Загребската филхармония, Neue Preußische Philharmonie, Оркестър Al Chiaro di Luna в Италия и Държавната опера Русе. Салви е автор три книги за виенската оперета.
Музиката на балета „Орфа“ ще звучи на 14 април в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации