Мюзикълът „Цар Лъв“ идва в София

 Мюзикълът „Цар Лъв“ идва в София

Мюзикълът „Цар Лъв“ оживява за пръв път на професионална сцена в България в мащабната продукция.
Спектакълът е на Държавната опера – Варна, с оркестрация на Данко Йорданов. Режисьор е Петко Бонев, диригент – Страцимир Павлов. В състава на артистите от различни поколения, избрани след труден кастинг в два тура, се открояват малките Максим Ялнъзов и Бриана Петрова. В главните роли влизат Виктор Ибришимов, Борислав Веженов, Лилия Илиева, Димитър Ялнъзов и Христина Джурова.
„Цар Лъв“ е първият анимационен филм на „Дисни“, създаден по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните са на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер. I Just Can’t Wait to Be King, Circle of Life, Hakuna Matata и Can You Feel The Love Tonight покоряват сърцата на зрителите и печелят две награди „Оскар“ и един „Златен глобус“. Едноименният мюзикъл прави своята световна премиера в Лондон през октомври 1999 и оттогава триумфира на световната цена и носи шесткратно повече приходи от анимационния филм. Сюжетът разказва за младия лъв Симба, който трябва да наследи баща си Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайната си посока. Повече от 20 години „Цар Лъв“ привлича публиката в целия свят, което показва, че всички ние имаме нужда от красиви и добре разказани приказки за кръговрата на живота. Във всеки един човек живее и доброто и злото, и само ние решаваме кое от тях ще управлява.
Очаква се зрелище за сетивата, обединило в завиден синхрон елементи на хитовия мюзикъл – от музиката, сценографията, костюмите, хореографията, сценичните боеве и 3D мапинга до зашеметяващите изпълнения на артистите от сферата на всички сценични изкуства. Мюзикълът е въздействащ и завладяващ спектакъл, който ще докосне сърцата на публика от всички възрасти.
„Цар Лъв“ ще бъде на 11 април в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации