Клаудиу М. Флориан предлага игра за всяка възраст

 Клаудиу М. Флориан предлага игра за всяка възраст

Романът „Игра за всяка възраст“ носи на румънския писател и преводач Клаудиу М. Флориан Европейска награда за литература през 2016 година.
Той е разказ за играта на историята с човешките съдби през погледа на дете и през участта на едно семейство. С лекота и ирония авторът представя драматизма на политическите, историческите и социалните проблеми на румънското общество от едно не толкова далечно време. През 70-те години на миналия век едно петгодишно момче разказва за живота си в многоезичната и етнически разнородна среда на Трансилвания, сред своите роднини и съседи, които говорят румънски, немски и унгарски, както и саския и олтенския диалект, често споменават Другаря, с недоверие гледат казионната телевизия и с надежда слушат радио Свободна Европа. Момчето разказва на своя детски, наивен, все още недонаучен език, често тълкува разговорите на възрастните превратно или превежда буквално и смехотворно от един на друг език. Всичко тук е, както се изразява то, „по-много-начини“ – и езиците, и празненствата, и игрите, детските и на възрастните.
Клаудиу М. Флориан завършва немска филология в Букурещ и съвременна история в Германия. Постъпва в румънското Министерство на външните работи, след което заема дипломатически постове в Берлин и Берн. Понастоящем работи в Културния институт в Берлин.
Преводач на „Игра за всяка възраст“ е Румяна Л. Станчева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации