Наближава One Dance Week

 Наближава One Dance Week

Предстои четиринадесетото издание на международния фестивал за съвременен танц One Dance Week.
Единадесет спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка ще бъдат представени. Между тях са четири световни премиери от Италия, България и Мозамбик, една европейска премиера от Бразилия, фокус Португалия и творби от Франция, Сенегал, Белгия и Република Корея.
Началото поставя „Сигифен“ – новият спектакъл на френския хореограф със сенегалски корени Амала Дианор на 13 май. На 14 май следват две световни премиери от България и Мозамбик – солото „Свързан“ – новият спектакъл на Деян Георгиев и световната премиера на спектакъла „Вагабонт“ на Идио Чичава. На 20 май е световната премиера на новия спектакъл на Марион Дърова „Свободно падане“. Следващият акцент в програмата е на 21 май, когато белгийската танцова компания kabinet k & hetpaleis ще представи спектакъла „обещай ми“. На сцената, седем танцьори, сред които и деца, ще оставят своите страхове зад кулисите, за да покажат експлозивната енергия на съществуването, която не признава граници. На 22 и 23 май ще бъде представена европейската премиера на „Това е танц!“. Той е пищна демонстрация на заразително покоряващата, непринудена и красива същност на пасинхо – танцов стил, роден в Рио де Жанейро.
Фокус Португалия включва три авангардни продукции. На 27 май е спектакълът „Кабракимера“ на Катарина Миранда, на 29 май – „Адорабилис“ на Жонаш и Ландер, а на 5 юни ще бъде представен спектакъла „Бизон“ на един от най-изтъкнатите португалски хореографи Марко да Силва Ферейра.
Световната премиера на „Скрит герой“ – новия спектакъл на италианците Алесандра Паолети и Дамиано Отавио Биджи ще се състои на 1 юни. В новото си произведение двама от най-разпознаваемите представители на съвременната танцова сцена в Италия изследват вътрешния свят на човека и образите, които го населяват, но и екзистенциални теми – вечните ребуси на съществуването. На 3 юни е зрелищният спектакъл „Дракони“ на една от най-знаковите фигури на съвременната азиатска танцова сцена – звездата на Южна Корея – Еън-Ми А.
One Dance Week е между 13 май и 5 юни в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации