Наградите на 26-ия София Филм Фест

 Наградите на 26-ия София Филм Фест

26-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2022 година 165 филма от 56 държави. 75 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 30 април онлайн Фестивалът посрещна над 70 чуждестранни гости от 19 страни. На официална церемония бяха връчени наградите на кинофорума.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро е за филма „СОНАТА“ (Полша) на режисьора Бартош Блашке и продуцентите Силвестер Банашкиевич и Марчин Курек. Мотивите са: „За детайлно и убедително разказания живот на един реален човек и мъчителния му път в намирането на смисъла да живее. За елегантния кинематографичен подход при създаването на една реалност от страдание, стоицизъм и доброта. За забележително актьорско присъствие. За вярата в силата на изкуството и таланта.“
СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО е за филма „СМИРЕН“ (България-Румъния) на режисьора Светослав Драганов. НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА получи Андрей М. Паунов за филма „ЯНУАРИ“ (България-Португалия-Люксембург). ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ бе присъден на филма „ЛИПСВАЩИЯТ РЕЖИСЬОР“ (Иран) на режисьора Арванд Дащарай.
НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9 500 евро получи филма „ИГРА“ (България) на режисьора Орлин Менкаджиев.
С НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ е оличен филмът „МУРЕНА“ (Хърватия-Бразилия-САЩ-Словения) на режисьорката Антонета Аламат Кусиянович. Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на филма „СИНЯ ЛУНА“ (Румъния) на режисьорката Алина Григоре.
НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ отиде при филма „КОСТ ОТ АКУЛА“ (Канада) на режисьора Еманюел Лиша. Документалното жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на филма „НАШЕТО ТИХО МЕСТЕНЦЕ“ (Франция-България) на режисьорката Елица Георгиева.
НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ е за филма „В СЪРЦЕТО НА МАШИНАТА“ (България) на режисьора Мартин Макариев.
НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ получи филмът „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ТЪРСИ ВЯТЪРА“ (Румъния-България-Сърбия) на режисьора Михай Софронеа.
НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс отиде при „РИБЕНА КОСТ“ (България) на режисьора Драгомир Шолев.
НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за филм от Международния конкурс за първи и втори филм и Балканския конкурс се присъди на филма „СОНАТА“ (Полша) на режисьора Бартош Блашке.
МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „ЛЮБОВНА ПЕСЕН“ (САЩ) на режисьора Макс Уокър-Силвърман.
На 26-ото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното на Анжел Вагенщайн и Иглика Трифонова.

Велин Манов

Подобни публикации