Награди за филми с българско участие в Триест

 Награди за филми с българско участие в Триест

„Мрак“ спечели Наградата на публиката за най-добър филм на 33-ия филмов фестивал в Триест, а „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова е удостоен с Наградата на Съвета на Европа.
Новата творба на сръбския режисьор Душан Милич бе в конкурсната програма на кинофорума, когато се състоя световната му премиера. Филмът е психологически трилър, чиято история е свързана с последиците от войната в Косово. Копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция ще бъде представена пред българската публика в програмата на 26-ия София Филм Фест през месец март.
В програмата на Триест бе представен също „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова – българско-френската копродукция получи признание и на този авторитетен форум, създаден в навечерието на падането на Берлинската стена като мост към киното на централна и източна Европа. На филма бе присъдена наградата паневропейския фонд Евроимаж и Съвета на Европа в размер на 30 000 евро, които да бъдат използвани за следващия проект на талантливия дамски тандем.

Велин Манов

Подобни публикации