Надежда Кутева с наградата „Захарий Зограф”

 Надежда Кутева с наградата „Захарий Зограф”

Надежда Кутева.е носителка на националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2022 година.
На 7 октомври в художествената галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков, ще ѝ бъде връчен призът, който се дава за 39-и път. Датата е подбрана неслучайно. Церемонията е в навечерието на рождението на основоположника на българската светска живопис Захарий Зограф 8 октомври.
Традиционно, ще бъде показана и изложба с творби на наградения автор, като съгласно статута на наградата, една от картините остава във фонда на Историческия музей. Благодарение на него, Музеят в Самоков вече разполага с близо 40 картини на едни от най-известните български художници: Светлин Русев, Дечко Узунов, Станис-лав Памукчиев, Георги Божилов-Слона, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и много още.
Жури с председател проф. Аксиния Джурова определи тазгодишния лауреат на най-престижната награда в областта на живописта. Номинациите бяха три: Надежда Кутева, Богдан Александров, Димитър Петров. След дискусия, единодушно е избрана Надежда Кутева. Последната ѝ изложба „Небесни образи”, заради която получава и номинацията, е представена в Стара Загора и София.
Българската художничка е печелила международни и наши награди, през 2006 година ѝ е връчен сертификат и златна награда за високопрестижен експерт на Европейския конвент на експертите, а през 2010-а получава и наградата „Пазител на традициите“ в категорията художници на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България. Националната художествена галерия и частни колекции както у нас, така и в Германия Франция, Англия, Холандия, САЩ, и в други страни, притежават нейни картини. Модерният поглед към традицията и духовността в изкуството ѝ, направи номинацията безапелационна. Мнението на проф. Джурова е, че творчеството на Надежда Кутева е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно наследство на Балканите.

Велин Манов

Подобни публикации