Над 40 премиерни филма на 14-ия София МЕНАР

 Над 40 премиерни филма на 14-ия София МЕНАР

Над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка съдържа 14-ия кинофестивал София МЕНАР.
Форумът ще бъде открит с палестинския филм „Между рая и земята“ на режисьорката Наджуа Наджар. Главните роли са поверени на Муна Хауа и Фирас Насар, отличен с наградата за най-добър актьор на фестивала във Валенсия. След 5 години брак, Тамер и Салма твърдо са решили да се разделят, но само израелски съд може да ги разведе. Двамата живеят на Западния бряг и днес трябва да прекосят пункта към Назарет, за да подадат документи в съда. Тамер смята, че както винаги няма да го пуснат, но днес късметът е с него и му дават разрешително за 3 дни. От свободата вече ги дели една врата към съда, но миналото крие тайни и явно раздялата няма да е толкова лесна, а те имат само 72 часа, за да стигнат до истината. История на Тамер и Салма е озвучена от въздействащ саундтрак, в който личат имената на Наташа Атлас, Таня Салех и Суад Маси.
Сред останалите заглавия в програмата са „Когато наровете плачат“ на режисьорката Граназ Мусави, копродукция между Австралия, Афганистан и Иран, която тази година представя Австралия в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар“, индийската комедия „Любов за пуритани“, новият филм на Реза Дормишиян „По принуда“ с големите звезди на иранското кино Хомаюн Ершади, Бабак Карими, Парса Пирузфар и Негар Джавахерян, както и поредната мащабна суперпродукция на тандема Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Египет отвисоко“.
Пълна програма и информация за филмите е на www.menarfest.com
София МЕНАР е между 14 и 30 януари в Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Велин Манов

Подобни публикации