Над 40 000 души са подпомогнати от БЧК

 Над 40 000 души са подпомогнати от БЧК

Над 40 000 граждани от цялата страна са подпомогнати от началото на програмата „Дейности в отговор на КОВИД-19“ на Българския Червен кръст, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID).
На фона на пандемията КОВИД-19 БЧК реализира серия активности в подкрепа на обществото и уязвими социални групи, сред които предоставяне на 30 000 хигиенни пакета и 2 500 творчески комплекта за деца, откриване на контактен център за подкрепа при кризи, част от който е и националната гореща линия 0800 1 1466, кризисен оперативен център, онлайн чат за психосоциална подкрепа и безплатни професионални психологически консултации. Организацията стартира още безплатни онлайн курсове за доброволци и мащабна информационна кампания за КОВИД-19, която продължава и в момента.
Като част от „Дейности в отговор на КОВИД-19“ бяха организирани над 400 сесии за хигиенни практики и здравно образование, раздадени са 30 000 комплекта за лична хигиена и 2500 творчески пакета за деца в социално уязвима ситуация в цялата страна. За първи път БЧК предостави последваща психологическа грижа на нуждаещите се чрез 26 квалифицирани психолози, като услугата беше насочена към всички хора, намиращи се на територията на страната. Предоставени са 765 консултации, които помагат за подобряването на психичното здраве на гражданите и на обществото като цяло.

Велин Манов

Подобни публикации