Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл „Софийски солисти“

 Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл „Софийски солисти“

Маестро Найден Тодоров ще се изправи за първи път пред камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в концерт, посветен на 60-годишнината на състава. В дебюта си с изявените музиканти Найден Тодоров е избрал програма с творби от Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор и Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър. Солисти на вечерта са Петър Македонски и Надежда Цанова.
Още със създаването си Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ прави заявка за висок професионализъм и безапелационно се налага като незаобиколим фактор в музикалния живот в страната. Благодарение на техните гастроли, изкуството на виртуозните музиканти става познато и уважавано в повече от 53 страни в света, като за изминалите 60 години съставът има повече от 2500 концерта у нас и в чужбина. Ръководители на „Софийски солисти“ са били Васил Казанджиев, Емил Табаков, а от 1988 година до днес – от Пламен Джуров.
Концертът ще се състои само седмица след бляскавия концерт на Соня Йончева в Театре дел Лисеу – Барселона, който Найден Тодоров дирижира по нейна покана. Той ще бъде диригент и на концерта ѝ в Сънтори Хол в Токио през юли.
Найден Тодоров днес, 5 май ще дирижира Софийската филхармония в концерт със солист световноизвестния цигулар Рей Чен. На 17 май маестрото за втори път ще поведе Софийската филхармония за гастрол в Златната зала на Музикферайн във Виена. Отново със Софийската филхармония в зала „България“ Найден Тодоров ще дирижира концертите със звездната пианистка Мария Жоао Пиреш на 19 юни и с българският виртуоз Евгени Божанов, японската цигуларка Акико Суванаи и световно признатия цигулар Еманюел Чекнаворян на 23 юни. На 9 и 10 септември в Античния театър в Пловдив Найден Тодоров ще застане пред Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас.
Концертът на Найден Тодоров със „Софийски солисти“ ще бъде на 8 май в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации