Найден Тодоров дирижира Соня Йончева и Карин Бонели

 Найден Тодоров дирижира Соня Йончева и Карин Бонели

Динамично започва месец декември за маестро Найден Тодоров.
От няколко дни той е в Москва и репетира с Руския национален младежки оркестър за Оперна гала с българската прима Соня Йончева в емблематичната зала „Чайковски“. В програмата днес ще звучат емблематични арии от Верди, Пучини, Маскани, Масне, Дворжак и Чайковски.
Руският национален младежки оркестър е най-големият младежки проект в оркестровата област. Създаден е през септември 2018 година с подкрепата на Фондация за президентски грантове и Министерството на културата на Руската федерация и се разработва като част от националния проект „Култура“. Куратор на проекта е Московската филхармония. Музикантите от оркестъра работят с диригенти като Валери Гергиев, Владимир Федосеев, Михаил Юровски, Шарл Дютоа, Пинкас Цукерман, Василий Петренко, Юлиан Рахлин, и др. Солисти на оркестъра са имена като Денис Мацуев, Александър Канторов, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Томас Хемпсън, Мария Жоао Пиреш и др. За първите два сезона от създаването си оркестърът има 78 концерта.
Веднага след като се завърне в България, той започва репетиции със Софийската филхармония. Програмата на кнцерта включва Италианската симфония на Менделсон и забележителния Концерт за флейта и оркестър на Карл Филип Емануел, изпълнен от солистката на Виенската филхармония Карин Бонели.
Талантът на Бонели процъфтява, когато е заобиколена от творчески личности. Ето защо тя е щастлива, че от 2012 е член на Виенската филхармония, която създава своя уникална хармонична среда. Карин е първата жена, получила престижната позиция в духовата секция на оркестъра на Виенската държавна опера, а също така – и във Виенската филхармония. Това е едно дълго пътуване, започнало с първите уроци по флейта под ръководството на майка ѝ. Бащата на Карин също е флейтист и професор. Впоследствие тя учи в Линц, Виена, Лион и Мюнхен с учители като Гизела Машаяки-Бир, Гюнтер Фоглмайр, Филип Букли, Волфганг Шулц, Жулиен Боудимент, Филип Бернолд и Карл-Хайнц Шютц.
Концертът в България е на 5 декември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации