Най-новият филм на Радивое Андрич на София Филм Фест

 Най-новият филм на Радивое Андрич на София Филм Фест

„Как се научих да летя“ на Радивое Андрич е сред гала премиерите на 26-ия София Филм Фест.
Сръбският режисьор е добре познат на българските зрители с хитовете „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ и „Светкавици“. Той ще представи лично своя последен проект в София. Филмът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и разказва семейна история през погледа на една тийнейджърка. Действието се развива на идиличния остров Хвар, създавайки картина на безгрижно детство – както чрез начина, по който възприема света дванайсетгодишната София, така и от гледната точка на нейната баба.
Историята улавя онзи момент, в който житейската перспектива на героинята се променя така, че бележи началото на нейната зрелост – това е моментът, за който всяко дете мечтае и очаква с нетърпение, и за чието настъпване жадуваме и ние, възрастните. Другият главен мотив е прошката и семейното помирение. Филмът носи посланието, че младото поколение ще изгради отново мостовете на приятелството и дори на семейните връзки, непоклатимо основани върху доверието и любовта.
Във филма има сериозно българско участие. Сред актьорите е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, в екипа са и художник-гримьорите Петя Симеонова и Атанас Темнилов.
„Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Радивое Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма. Затрогващата и чудата история на едно семейно помирение е предадена с много обич и специално отношение към младите хора. Без съмнение „Как се научих да летя“ ще запълни нишата от липсващи качествени тийнейджърски филми, с които младежите да се асоциират.

Велин Манов

Подобни публикации