Направи си сам… лампа

 Направи си сам… лампа

Едуард Херман и Матей Цоуфал и тяхната лампа Tension

Проектът NOMAD изследва феномена „направи си сам“ и отношението на дизайнера към него.
Той доказва, че изработка, направена само със собствени усилия, не трябва да се възприема единствено като евтино, алтернативно и неестетическо решение, а точно обратното – подчертава ползите за хората и обществото. Освен екологичните аспекти (например избегната е нуждата от транспорт, опаковъчен материал и комерсиално свръхпроизводство), това внася човечност в продуктите и насочва техните потребители да разберат и оценят скрития замисъл. Така процесът на създаване се превръща в неразделна част от крайния продукт, в общо преживяване.
Акцентът е върху дейността по създаването и отношението, което се формира през това време. Крайният продукт е материализирана документация на процеса, документация на новопридобитите знания – напълно различни от тези, които придобиваме, ако само наблюдаваме и изполазваме нещата. Знания придобити чрез създаване.
NOMAD е дело на чешките творци Едуард Херман и Матей Цоуфал. Проектът ще бъде представен в рамките на фестивала за дизайн МЕЛБА.
Съпътстващият уъркшоп DO IT USE IT е на същия принцип – производство със собствени усилия и последователно свеждане до минимум на необходимите строителни елементи и работни операции, като по този начин се намаляват и разходите. В същото време продуктите могат лесно и бързо да се разглобят, преместят и сглобят на друго място. Всеки от елементите играе с различен механичен принцип, който се откроява именно благодарение на минималистичната естетика.
В рамките на изложбата може да се види част от продукцията на чехите – лампата Tension или закачалката Teepee, а по време на уъркшопа може да се изработи именно лампата Tension.
Представянето на проекта NOMAD и уъркшопът са на 12 и 13 ноември в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации