Националният филхармоничен хор с бляскава изява в Скопие

 Националният филхармоничен хор с бляскава изява в Скопие

Националният филхармоничен хор се включи в изпълнението на „Военен реквием“ от Бенджамин Бритън в катедралата „Св. Климент Охридски“ в Скопие под диригентската палка на израелско-американския маестро Бенджамин Шварц.
В мащабното събитие взеха участие оркестър на Северномакедонската филхармония, Детски хор при ДМБУЦ „Илия Николовски“ и солистите Весна Гиновска-Илкова – сопран, Стеван Каранац – тенор и Горан Начевски – баритон. С този концерт Северномакедонската филхармония закри своя сезон.
Певците на Националния филхармоничен хор получиха възторжена оценка за своята работа от организаторите и нестихващи аплаузи от публиката, препълнила красивата катедрала.
Бенджамин Бритън пише Военния реквием по повод възстановяването и освещаването през 1962 година на Катедралата в Ковънтри, която е била разрушена по време на Втората световна война. И добавя още един символ в замисъла си да повери соловите партии на артисти от враждуващи по време на войната страни – сопрановата партия е създадена за Галина Вишневская от тогавашния Съветски съюз, тенорът е Питър Пиърс от Великобритания, баритонът – Дитрих Фишер Дискау от Германия. Съветските власти не разрешават на Галина Вишневская да участва в премиерата, но все пак година по-късно я пускат да осъществи първия запис на творбата под диригентството на автора с Питър Пиърс и Дитрих Фишер Дискау, Баховия хор, Лондонския симфоничен оркестър и хор.

Велин Манов

Подобни публикации