НБУ със собствен моден лейбъл и колекция

 НБУ със собствен моден лейбъл и колекция

Първият университетски моден лейбъл FASHIONхNBU разработват студенти и преподаватели от Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет.
Той ще помага за развитието на практическото обучение на студентите по дизайн и мода. Работата по колекцията осигурява стаж на студентите в 7-ми и 8-ми семестър от специализация „Модна индустрия“, която подготвя младите дизайнери за проектирането на функционални серийни облекла.
По време на представянето ще бъде показана първата колекция Momentum pacis, която е изработена от студенти и преподаватели по мода в НБУ, ще включва облекла, шалове и аксесоари за сезон пролет/лято 2022. Младите дизайнери поставят на дневен ред темата за нарастващото желание за контакт с природата, като основен аспект на лятната мода. Основно вдъхновение за колекцията е картината „Жътва“ на Питър Брьогел, която не само представя интересна пресечна точка между пейзажа и всекидневието на хората, но позволява да се доловят техните радости и неволи през един нелек, в екологично отношение, период от историята на Европа.
Интересът към влиянието на човечеството върху климата и отражението на проблема върху обществения живот подтиква дизайнерите на „FASHIONхNBU” да създадат иновативни силуети и похвати, съпоставяйки минало с “мейнстрийм” по актуални и наболели климатични проблеми. С помощта на креативни техники и похвати за устойчив дизайн при производство с нулев отпадък е създадена колекция от облекла и аксесоари за всекидневния гардероб, преплитаща множество съвременни визии и занаятчийски техники. Студени сини, зелени, сиви и кафяви нюанси върху основни компоненти в изграждането на силуетите в колекцията – памук, студена вълна и леко фризе.
Momentum pacis е днес, 15 декември, в книжарница и галерия „НБУ в ЦентърА“.

Велин Манов

Подобни публикации