Новата класика на Никиото

 Новата класика на Никиото

„Новата класика“ е изложба на Никол Андонова-Никиото (Nikyoto), Тя ще представи на българската публика 15 картини и скулптури на авторката.
Основно вдъхновение за Никол е движението. „Ние сме родени да се движим. Във всяко едно отношение. Именно затова смятам, че картините ми живеят, защото излъчват движение. Любимата ми част е съчетанието на цветовете и избора на техника. Пристрастена съм към психологическия риск, който е част от незнанието, защото смолата не се ангажира да изпълни първоначалните намерения на артист, тоест също като мен не приема конкретни граници! Единственото значимо намерение за мен е да събудя емоция във всеки, който се докосне до част от моето изкуство“, казва художничката.
Никол Андонова-Никиото e едно от актуалните имена на съвременната българска арт сцена. Началото на нейния творчески път е 2015 година, когато започва да създава дигитални сюрреалистични портретни картини, свързващи мечтани светове с реалността. Със своето нестандартно творчество и изключителен индивидуален почерк продължава своето развитие с хипнотизиращите свойства на смолата, като отличителен щрих стават нейните „изтичащи картини“. Те са символ на нещо, в което тя вярва, а именно, че артиста е човек, който се страхува единствено от това да му се поставя рамка.
По време на изложбата ще бъде излъчен биографичен филм за художничката, в който различни хора описват творчеството ѝ.
„Новата класика“ ще бъде между 10 и 17 май в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

Велин Манов

Подобни публикации