Нова българска версия на мюзикъла „Коса“

 Нова българска версия на мюзикъла „Коса“

20 години България е на картата на мюзикъла „Коса“ с първата сценична реализация на произведението в Източна Европа. Театрално-музикален продуцентски център – Варна има свой прочит на легендарния проект.
Постановъчният екип на новата адаптация се състои от режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Сценографията е на Иван Токаджиев, а хореографията е на Анастасия Неделчева. В главните роли са откритието на съвременния български театър Виктор Ибришимов, блестящата Десислава Николова, любимецът на публиката Мариан Бачев и огнената певица Нора Караиванова. В кастинга са участвали над 106 кандидати.
„Коса“ е създаден от безработните актьори Джеръм Рагни и Джеймс Радо и композитора Галт МакДърмот, Постановката пленява света с вълнуващото усещане за свобода и вихрещия се бунт срещу статуквото. Животът на мюзикъла започва на сцената на Пъблик Тиътър на Джоузеф Пап. Година по-късно продуцентът Майкъл Бътлър го пренася на Бродуей. За времето си той е експеримент, който шокира и омагьосва зрителите, вбесява политиците и бива забранен в два щата. Знаменитият филм на Милош Форман прави съпричастни към магията на „Коса“ десетки милиони хора от всички континенти. Освен забавление, мюзикълът отразява сблъсъка на младите с възрастните, секса, любовта, наркотиците, расизма и войната, пресъздадени с талант, остроумие, дълбочина и емоция по начин, който няма прецедент във времето.
„Коса“ е на 7 декември в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации