Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест

 Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест

Мадс Микелсен в „Още по едно“ на Томас Винтерберг

София Филм Фест възобновява прожекциите си. Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики са включени в програмата на юбилейния фестивал
Публиката има възможност да види най-новия хит на Томас Винтерберг „Още по едно“. Любов отвъд страха – така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло Христов „Страх“. Той е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли. Новият филм на режисьор Ейбъл Ферара „Сибир“ разказва за човек, който бяга в странен и студен свят. За пореден път той осъществява пътуване, този път към себе си. То се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина. „Начало“ на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили е драматична история за разпадането на света на съпругата на пастор от „Свидетели на Йехова“, живееща в регион до Тбилиси, населен предимно с православни християни. Филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „Никога рядко понякога винаги“ проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.
В програмата са включени и шедьоври на световното кино на велики режисьори. Сред тях са филми на Вим Вендерс, Хю Хъдсън, Джим Джармуш, Уонг Кар-вай; Ким Ки-дук; Кшищоф Зануси, Тед Кочев, Тери Гилиъм и Алън Паркър.
Прожекциите са между 23 април и 13 май в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации