Нови филми в Международния конкурс на София Филм Фест

 Нови филми в Международния конкурс на София Филм Фест

Кадър от филма „Вълк“

Още четири забележителни творби ще се състезават за Голямата награда „София – Град на киното“ на 26-ия София Филм Фест.
„Нетърпение“ е турското предложение в тазгодишния международен конкурс. Режисьорът Айдън Орак разказва за две деца от бедно кюрдско семейство от Диарбекир, непокорни братя, които на път за училище всеки ден минават покрай луксозен имот с басейн. Те ужасно много желаят да се потопят в този басейн и с всеки изминал ден желанието им расте, докато не се превръща във въпрос на живот и смърт.
В копродукцията между Германия и Сенегал „Тубаб“, дебют на режисьора Флориан Дитрих, се засягат сериозни теми като законите за имигрантите, расизма и хомофобията, а решението за пресъздаване на реалността е през призмата на комедията – дързък ход, който е адресиран към широка аудитория. Сюжетът се завърта около Бабту и неговия приятел Денис – пъвият току-що е излязъл от затвора и жадува да започне живота си „на чисто“, но съвсем скоро отново се оказва във властта на силите на реда и единственият ход, който би го спасил от депортиране, е ако се ожени за човек от Германия.
Действието в „Любовна песен“ се развива в идиличен къмпинг в планините на Колорадо, където една жена прекарва дните си, слушайки птиците, лови раци от езерото и се опитва да открие станция на старото си радио. Но най-вече тя чака Лито, своя скъп приятел от детството, когото не е виждала от десетилетия.
„Вълк“ на Натали Бианкери проследява Джейкъб, който живее с вярата, че е вълк, затворен в човешко тяло. Изпратен в специална клиника, той и останалите пациенти с усещане за „животинска“ същност са подложени на екстремни форми на терапии за „лечение“. Когато той среща тайнствената дива котка, приятелството им се развива в неустоимо привличане и пред него изниква сериозно предизвикателство – трябва ли да се откаже от истинската си същност в името на любовта?
В основната програма, но извън конкурса, ще бъдат представени още два филма.
Японският филм „Да разсмееш дявола“ на режисьора Рюичи Мино разказва за наивен идеалист, който извършва престъпление, за да защити майка си и по-малката си сестра от жесток тормоз у дома. Румънско-българско-сръбската копродукция на режисьора Михай Софронеа „Човекът, който търси вятъра“ среща публиката със самотния и депресиран Раду, който внезапно разбира, че му остават няколко месеца живот и трябва да реши какво да прави с тях.

Велин Манов

Подобни публикации