Ново издание на „Христос отново разпнат“

 Ново издание на „Христос отново разпнат“

Още един от знаковите романи на гръцкия писател Никос Казандзакис – „Христос отново разпнат“ излиза отново на книжния пазар в България.
Той е определяна като „най-ясната“ книга на Казандзакис, защото това е творбата, която отразява най-категорично позициите на автора и заради която дори е обвинен в комунистическа пропаганда. Романът проследява историята на малко гръцко село, намиращо се под влияние на Османската империя. Година преди да отбележат поредния Великден, жителите на Ликовриси решават да възродят – да разиграят пиеса, която да пресъздаде събитията от Страстната седмица. Малко след като ролите са раздадени, група бежанци, бягащи от развалините на разграбените си домове, пристига с молба за закрила. И внезапно драмата на Страстта се превръща в реалност.
„Христос отново разпнат“ е не само реминисценция към евангелските текстове, а нова Библия – книга за вечното търсене на Пътя, Истината и Живота, за познанието, което неминуемо трупа печал, за нестихващата борба за спасяването на вярата, но не в Бога, а в Човека.
Преводач на „Христос отново разпнат“ е Георги Куфов. Издава „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации