Ново начало за Мина Колева и Любомир Игнатов

 Ново начало за Мина Колева и Любомир Игнатов

Двама артисти – Мина Колева и Любомир Игнатов подлагат на екстремна доза предизвикателство усещането за баланс и хармония в един разпадащ се свят в изложбата „Ново начало“.
Живеем в сложни времена. Това клише, едно от най-устойчивите изобщо, неусетно е добило ужасяващо реални измерения. Времената, на които често сме по-скоро зрители, са меко казано сложни. Те са толкова сложни, че е невъзможно да си представим продължението, без все по-наложителното натискане на бутона за рестартиране. Защо и как се стигна дотук е тема, която коментаторите ще коментират, а анализаторите ще анализират. Работата на артистите е по-различна – те предлагат на потъналите в блатистото пространство, наречено „всеки ден“, човеци едно своеобразно огледало. В него обаче, освен собствените ни омърлушени физиономии, ние виждаме често и част от контекста – такъв какъвто не успяваме да го възприемем със собствените си ограничени сетива. Точно това прави и първата съвместна изложба-инсталация на Мина Колева и Любомир Игнатов.
Двамата се срещат през една любов, която споделят – към изкуството и пропорциите. Работата им по проекта „Ново начало“ черпи в тази тяхна любов – той представлява артистичен прочит на две паралелни бъдещи реалности, чрез комбинация от фотография, архитектура, дизайн и арт инсталация. Два съвсем възможни бъдещи паралелни свята: един, в който хората живеят в хармония с природата и с цялата заобикаляща ги среда, и втори, в който четиримата конници на апокалипсиса весело и безмилостно властват, раздавайки щедро глад, болести, война и смърт. Мащабната инсталация ще създаде интерактивно преживяване за посетителите, като за целта на втората алтернативна вселена в средата на пространството ще бъде разположен специален контейнер, в който посетителят ще има възможността да преживее активно ужаса на постапокалиптичния свят.
Проектът „Ново начало“ е резултат от двугодишна работа, в която участва мащабен екип – двамата автори си партнират с писател, социолог, програмист, дизайнер, флорист, инженер, звукар. Целта им е инсталацията да бъде мобилна, да обиколи света и да представи тази артистична интерпретация на възможните светове пред публики от всякакви възрастови групи, националности, хора с всякакви възгледи и мироглед. Защото едно е ясно – възможните бъдещи реалности са различни. Бъдещето, което ни очаква обаче е само едно. И ние сме тези, които ще си го изберем и ще го направим възможно.
„Ново начало“ ще бъде между 23 юни и 13 юли в Credo Bonum.

Велин Манов

Подобни публикации