Нощна порта

 Нощна порта

Шотландският писател Питър Мей, нашумял с поредицата за остров Луис, се завръща с романа „Нощна порта“, който затвърждава репутацията му на един от най-даровитите живи автори на криминална литература.
Сюжетът обхваща три поколения и ни води от поразения от войната Лондон към Външните Хебриди в Шотландия, от Берлин и Франция по времето на марионетното правителство във Виши до смъртния враг, пред който се изправя целокупното човечество през 2020 година. Експертът по криминология Енцо Маклауд се впуска в двойно разследване. В тихо френско село, в корените на паднало след буря дърво, е открит човешки труп, заровен 70 години по-рано. Седмица след това разкритие в близка къща е убит известен търговец на предмети на изкуството. Двата случая се преплитат – единият е исторически, от времето на Втората световна война в окупирана Франция, докато вторият е от наши дни, когато Франция влиза във втория локдаун заради безмилостната пандемия. Разследването на Енцо разкрива невероятната връзка между тях – картината „Мона Лиза“ на Леонардо Да Винчи.
Питър Мей постигна същински триумф. Книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а майсторската трилогия за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка.
Преводач на „Нощна порта“ е Надя Баева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации