Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра в София

 Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун в София започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще събере почитателите на валсовете на Щраус. Концерти ще има още във Велико Търново и Варна.
Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Известните новогодишни виенски концерти задължително включват в репертоара си Щраус. Освен негови творби, в концерта са предвидени и други музикални бижута от негови съвременници, както и произведения на цялата династия Щраус. Сред най-разпознаваемите перли, на които софийската публика ще може да се наслади, са „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“ и още избрани арии, валсове и полки. Репертоарът на оркестъра е верен на виенския музикален стил и иинтерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дългогодишен опит в работата си с изпълнители на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки специално за „своя“ оркестър. През цялата си активна дейност като диригент и покрай многобройните турнета по света той намира време да отрази писмено музикалните идеи, които постоянно го съпътстват. Така например възникват валсовете „Виенчанката“, „Нощи в Букурещ“, „Разходка в Рим“, а също и „Галоп за свекърви“ – всичките написани специално за Оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го наричан „крал на валса и полката“.
Петър Хосек, управляващ директор на дворцовия оркестър, обещава и още музикални изненади, като намекна, че е възможно музикантите не само да свирят, но също и да пеят. Петър Хосек е е силно впечатлен от критичната българската публика. Концертмайстор на Оркестъра на замъка Шьонбрун е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. Тя е част от интернационалния музикален състав, в който влизат още унгарци, австралиец, музиканти от Латинска Америка и Южна Африка. Част от престижния Оркестър на двореца в Шьонбрун е и Светлозар Димитров, роден в Горна Оряховица, който от 30 години живее в австрийската столица. Той свири на различни видове ударни инструменти за оркестъра. Общото между всички оркестранти е, че те са учили във Виена.
Концертът в София е в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летен концерт под открито небе, който се провежда в пъстрите градини на забележителния дворец Шьонбрун. Оркестърът ползва сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион гости от цял свят вече са се наслаждавали на класическата музика в бляскавата дворцова обстановка. Докато първоначално оранжерията е била предвидена за съхранение на редки растения, Хабсбургите много скоро изменят предназначението й, устройвайки в нея пищни празненства. След грижливо обновяване портокаловата оранжерия днес отново служи изцяло на изкуството и културата. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някога дворецът не е имал собствен постоянен оркестър, Хабсбургите са канили за своите тържества най-популярните изпълнители. От 25 години е сформиран постоянен оркестър към един от най-красивите замъци в света.
„Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще бъде на 8 август пред храм-паметника „Александър Невски“.

Велин Манов

Подобни публикации