Обявиха журито на „АртАкция на годината“

 Обявиха журито на „АртАкция на годината“

Мартина Апостолова

Обявиха имената на арбитрите, които ще отсеят победителите сред номинираните творци и общественици в рамките на първото издание на награда „АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“ Всеки един от представителите на журито е независим професионалист, чиято обективност и експертност в съответната област не подлежи на съмнение.
В категория СмАрт: „Литература и хуманитаристика“ тази година журито е представено от писателя Георги Тенев, Бойко Ламбовски в качеството му на поет и публицист и Жанина Драгостинова, преводач и публицист. Съдържанието на номинацията може да бъде: успешно осъществена акция за насърчаване на четенето, промотиране на неиздавано досега литературно произведение, литературен фестивал, литературна премиера, кампания в социалните медии или всяка друга акция/събитие/инициатива, която съответства на посочените критерии и изисквания.
В категория РеАкция: „Обществена позиция и социална отговорност“ номинираните артисти и инициативи ще бъдат оценявани от Иван Димов – основател на фондация „Сингъл Степ“, програмния директор на „Дарик“ Константин Вълков и Олга Минева, основател на фондация Emprove. Тук могат да бъдат номинирани артисти и общественици с прояви, които имат силен положителен отзвук, хуманна кауза и допринасят за развитие и усъвършенстване на средата, в която живеем.
В категория ИнтерАкция: „Културна журналистика“ журито е представено от културолога и медиен експерт Георги Лозанов, преводачката Златна Костова и журналиста Даниел Ненчев. Номинираните могат да бъдат журналисти, медийни активисти и общественици, които се отличават със своята дейност през годината и/или са реализирали публикации с голяма обществена значимост. Категорията обхваща всички видове медии, както традиционни, така и онлайн медийни платформи, включително печатни медии, радио, телевизия, социални медии, подкаст, блог, влог и други.
Победителите в категория РестАрт: „Екология, благотворителност, иновации“ тази година ще бъдат отличени от Кремена Кунева, основател на фондация #ЗаДоброто, музикалния продуцент Саня Армутлиева и журналистката Краси Генова. Както подсказва заглавието на категорията, тук могат да бъдат номинирани изключително разнообразни акции и прояви, били те индивидуални или групови, свързани с благотворителност, екологична или друга социалнозначима кауза, иновативен подход към решаването на наболели проблеми и други.
Категория АвангАрт обхваща артисти и прояви в три направления или подкатегории „Визуални изкуства/Сценични изкуства/Дизайн и мода“. Представителите на журито в направление Визуални изкуства са актрисата Мартина Апостолова, фотографът Стефан Щерев и Анна Симеонова, художник плакатист. В направление Сценични изкуства решение ще вземат Коста Каракашян – хореограф и режисьор, артистичният директор на фестивала Master of Art Найо Тицин и актрисата Силвия Петкова. Предстои да бъде обявено журито в подкатегория Дизайн и мода.
Основните критерии за излъчване на победителите са: оригиналност и значимост на проявата, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородна кауза. Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни. Церемонията по награждаване на отличените във всяка категория е предвидена за 22 юни.

Велин Манов

Подобни публикации