Огнени спектакли на 6Fest

 Огнени спектакли на 6Fest

Фестивалът за улични изкуства 6Fest обяви новото девето издание, специално посветено на огнените спектакли.
Във фестивала ще вземат участие Пътуващ театър „Скрин“, Цирк „Играчка-Плачко“, Театър на огъня и сенките Fireter, „Блоко Бринкадейра“, Огнена група „Феникс“, „Агни Сатя“. Във всеки един от фестивалните дни ще има по един огнен спектакъл, след залез слънце.
Пътуващ театър „Скрин“ (София, Перник) е основан през 2017 година от екипа, работил по представлението „Каша за душата или Коледното джуже в бакалницата“. Независимата формация пътува в страната и чужбина, като представя както огнени, така и куклени спектакли, а от 2021 година – и новия си проект „Цирк в Скрин“.
Цирк „Играчка-Плачко“ (София, Пловдив) се сформира в началото на 2014 година като съвместен проект за пътуващо представление между двама клоуни – Мила Иванова (Играчка) и Тихомир Димитров (Плачко). С представлението си „Тинтири-Минтири“ циркът е участвал в международни фестивали в Сърбия, Полша, Австрия, Турция, както и в български фестивали в София и Пловдив.
Театър на огъня и сенките Fireter (София) e арт формация, чиито пърформанси включват експериментални похвати, уникални костюми, маски, живи статуи, светлинни ефекти, огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации. Участвали са на международни фестивали в Англия, Германия, Белгия, Румъния, Русия, Гърция, Литва и Турция.
Блоко Бринкадейра (София) е българска батукада група, която изпълнява бразилски перкусионни ритми, преплетени с български фолклор. Групата е участвала във фестивали в България и Германия. Батукада е вид бразилска перкусионна музика. Батукада се изпълнява най-често по улиците на големите градове в Бразилия. Тя е неотменна част от известния карнавал в Рио де Жанейро.
Огнена група „Феникс“ (Козлодуй) е детско-юношеска формация за експериментално изкуство (огън, театър и танц), създадена през 2012 година. Групата е участвала в международни фестивали, сред които: Международен античен фестивал Tamasidava в гад. Бакъу, Румъния; Festivalul Roman Apulum – Международен фестивал на античното наследство в Алба Юлия, Румъния; Световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома“ – Рим, Италия; Международен фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов; Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово и Международен фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Групата става популярна през 2014 година със званието „Уеб талант“ в полуфинала на тв предаването „България търси талант”.
„Агни Сатя“ e новосформирана пловдивска група. Събира ги приятелството и любовта към огъня. Таня Рачева се занимава с огнени изкуства от 10 години, като е участвала в различни фестивали и събития, освен това танцува, рисува и свири на перкусии. Николай Колев започва да върти огън като уличен артист, но вече е участвал и в големи събития и телевизионни предавания. Галатея Мутафова се занимава с поп и джаз пеене и свири на саксофон от седем години. Любовта си към огъня открива преди 2 години. Звездомир Михалев се занимава с музика повече от 12 години, свири на китара и перкусии. Занимава се и с жонглиране с огън и огнени пойове като уличен артист. Мендал Младен свири на перкусии и китара от около 15 години.
6Fest ще се проведе от 28 април до 2 май в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации