Опакован аудиогид

 Опакован аудиогид

„Опакован аудиогид“ е аудиопърформанс с участието на Василия Дребова и Нейтън Купър под режисурата на Василена Радева.
Той е хибриден формат между разходка в музей и пърформанс, който цели да предложи нов тип изживяване на визуалните изкуства чрез средствата на театъра.
Основава се на едноименната пиеса на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за програмата „Гледане с разбиране“ на Гьоте-институт. В нея двамата предлагат художествено и лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата на мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на артистите дори и от дистанцията на времето и пространството. Следвайки гласа в слушалките и артистите на живо, участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и около галерията.
Представлението включва още и документална част, в която различни хора, сред които журналистът Даниел Ненчев, художниците Елена Панайотова и Отьорн А.С. от Германия, разказват своите спомени и преживявания с творчеството на Кристо и Жан-Клод. Така в пърформанса се преплитат визуално и акустично, факти и фантазии, спомени, разкази и размишления. Зрителите са поканени да съпреживеят изкуството на двамата велики художници по нов и неочакван начин.
„Опакован аудиогид“ е на 28, 29 и 30 ноември в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации