Орфей и Евридика

 Орфей и Евридика

Излезе от печат илюстрирано издание с твърди корици на мита за Орфей и Евридика.
В любовната си мъка Орфей забравил за видените ужаси, седнал, настроил лирата си и запял тъжна песен, с която замолил Хадес да му върне любимата, прекрасната нимфа Евридика. Младежът сърцераздирателно изливал тъгата и отчаянието си и умолявал страшния подземен цар или да му позволи да изведе жена си обратно в света на живите, или, макар че сам той бил жив, да го пусне завинаги при мъртъвците, за да остане с любимата. Така вълнуваща била трагичната му песен, че се разплакали дори безжизнените души на умрелите.
Историята за Орфей и Евридика е един от най-тъжните митове в цялата вълшебна гръцка митология. В настоящото издание текстът е на Иван Б. Генов), а илюстрациите – на Ясен Гюзелев.
Иван Б. Генов е завършил класическа филология в СУ „Климент Охридски“ и специализира византология в Мюнхен. Бил е преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, където е бил и заместник-директор. Преподавал е гръцка палеография в Софийския университет. Дългогодишен преводач на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция, Генов е работил дълги години и като преводач и редактор на художествена литература, основно от и на новогръцки, както и от немски език. Занимава се активно със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун.
„Орфей и Евридика“ се издава от „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации