Отиде си актьорът Анани Явашев

 Отиде си актьорът Анани Явашев

Популярният и обичан актьор Анани Явашев е починал вчера на 89-годишна възраст след тежко боледуване, съобщиха от семейството му.
Роден е на 18 октомври 1932 г. в Габрово. Внук е на археолога и ботаник Анани Явашов и брат на художника Христо Явашев-Кристо.
След като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ от 1956 г. е актьор в Габровския театър, а от 1958 г. до пенсионирането си – в Младежкия театър в София.
Помнят се ролите му в спектаклите „Ромео и Жулиета“, „Ричард III“, „Дванайсета нощ“, „Както ви се харесва“, „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, „Херцогинята от Падуа“ от Оскар Уайлд, „Мария Стюарт“ от Фридрих Шилер, „Кухнята“ от Арнолд Уескър и „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър.
Снима се в десетки филми и постановки на телевизионния театър. Дебютът му в „Малката“ (1959) на режисьора Никола Корабов го прави истинска звезда. Ярки са ролите му в „Последният рунд“ , „Между релсите“, „Карамбол“, „Гневно пътуване“, „Иван Кондарев“, „Допълнение към Закона за защита на държавата“, както и в телевизионните сериали „Семейство Калинкови“, „Демонът на империята“, „Синята лампа“, „Сами сред вълци“ и „Дунав мост“.

Велин Манов

Подобни публикации