Откраднаха ни. Историята на едно престъпление

 Откраднаха ни. Историята на едно престъпление

Романът „Откраднаха ни. Историята на едно престъпление“ е на живия класик на съвременната руска литература Людмила Петрушевска.
Определян от авторката като „криминале от ново поколение“, книгата представлява достоверен и богат на нюанси портрет на самата Русия и на руските хора. На московското летище майка изпраща синовете си в богатата страна Монтегаско при баща, който очаква единствения си син. Странното е, че паспортите на двете момчета са идентични – те не само са родени на една и съща дата, но и имената им са еднакви. Как е възможно това – ако бяха близнаци, собствените им имена щяха да са различни? Каква е връзката между тях? С правдиво до болка перо авторката примирява карнавалната веселост, зловещия сюжет и пародията, като не спестява на читателя нито дръзките психологически прозрения, нито безжалостните си оценки.
Людмила Петрушевска е поет, драматург и белетрист. Днес утвърдена като световноизвестна писателка, до периода на перестройката тя е била забранен автор поради интереса ѝ към „сенчестите страни на живота“. Носител е на повече от десет литературни отличия в Русия и е единственият руски писател, удостоен със Световната награда за фентъзи (World Fantasy Award). Създала е множество пиеси, сборници с разкази, приказки и сценарии, както и три романа.
Преводач на „Откраднаха ни. Историята на едно престъпление“ е Ася Григорова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации