Открива се кинофестивалът в Кан

 Открива се кинофестивалът в Кан

Тази вечер се открива 74-ият Международен филмов фестивал в Кан с мюзикъла „Анет“ на френския режисьор Леос Каракс с участието на Марион Котияр и Адам Драйвър.
Общо 60 филма ще бъдат показани в различни програми. В основния конкурс ще се съзтезават 24 ленти. Освен „Анет“, сред основните претенденти за „Златна палма“ са „Три етажа“ с режисьор Нани Морети, „Денят на флага“ на Шон Пен, „Бенедета“ на Пол Верховен и „Карай колата ми“ на Рюсуке Хамагучи по Харуки Мураками и „Мемория“ на тайландеца Апичатпон Веерасетакул с участито на Тилда Суинтън.
Пърстро международно жури с председател Спайк Лий ще оценява филмите. Сред тях са френската изпълнителка Милен Фармер, корейският актьор Сонг Ханг Хо и френският актьор от алжирски произход Таар Раим. Актрисата Джоди Фостър и италианският режисьор Марко Белокио ще получат „Златна палма“ за цялостно творчество.
В програмата „Особен поглед“ в конкурсната програма участва българският филм „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова, в който се изявяват Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова.
Кинофестивалът в Кан ще продължи до 17 юли.

Велин Манов

Подобни публикации