Отново New Stages Southeast

 Отново New Stages Southeast

Второто международно издание на проекта New Stages Southeast за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа ще предложи серия от сценични четения и пърформанси на четири различни места в София.
Тази година за фестивала пристига едно от обещаващите имена в германската драматургия Мария Милисавлиевич, която ще проведе тридневен уъркшоп с драматурзи от Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Кипър и България. В програмата със сценични четения в „Топлоцентрала“ попадат и два текста на участници в уъркшопа – „Вакуум“ на Ася Кръсманович (Босна) и „Без мен“ на Стефан Иванов.
Форумът отново ще бъде домакин на ежегодното издание на платформата „ПроТекст“ на Организация „36 маймуни“, в което ще бъдат представени нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Селектираните през 2022 година автори от България са Боян Иванов/Алексей Кожухаров, Екатерина Георгиева и Стефан Кръстев, като към тях от селекцията за преводни пиеси се присъединява и „Синият вагон“ на най-известният естонски драматург Андрус Кивиряхк, която ще може да бъде чута в Swimming Pool.
В програмата присъства и драматургичен текст на един от най-популярните млади немскоезични драматурзи – Томас Кьок (Австрия), чиято пиеса „И всички животни крещят“ ще бъде представена като сценично четене с режисьор Василена Радева в Природонаучния музей в София. Резидентната програма за драматурзи и театрали „Радар София“ ще предложи на публиката два пърформанса – I Hate Theater на сръбските артисти Милена Боговац и Югослав Хаджич, както и I Will Close the Sky So You Could Breathe на украйнката Дария Пугачова.
Друг акцент в програмата е дискусията на тема „Независимата сцена и нейните пространства: форми на съществуване“ с участници Атанас Маев, Галин Попов, Цветелина Йосифова, Младен Алексиев, Ясен Василев и модератор Ангелина Георгиева, която ще включва независими артисти и представители на културни институции.
New Stages Southeast ще бъде между 9 и 12 юни.

Велин Манов

Подобни публикации