От вандализъм до изкуство

 От вандализъм до изкуство

Произведение на Felon

„От вандализъм до изкуство“ е името на изложба, която показва пътя на български и холандски графити артисти от улицата до галериите.
13 български и 7 холандски артисти са участниците. Те ще представят различен прочит на уличното изкуство, като проследява еволюцията му от улицата до престижни галерии, музеи и частни колекции по света. Инициативата идва да покаже, че градското улично изкуство носи бунтарски дух и богата художествена стойност, както когато трансформира изоставени градски пространства и връща живота в тях, така и когато все по-често днес стига до престижните колекции на меценати и галерии за съвременно изкуство.
Куратори на изложбата са Nash и екипът на Sofia Graffiti Tour. Nash е холандската стрийтарт легенда, чийто уникален стил става разпознаваем благодарение на множество проекти по целия свят през последните 30 години. Работата му е позната на българската публика и чрез неговото участие в графити фестивала “Sofia Graffiti Battle“ през 2019 година.
Подбраните участници в изложбата са примери от различни поколения и етапи в развитието на уличното изкуство. Това, което ги свързва е силното послание и добавената стойност, която всеки от тях оставя в заобикалящата ни среда. Сред българските артисти са Arsek & Erase, Chan Clan, Felon, GRTS, МAD, Mr. Aо, Nasimo, Rate, Rays, Sten, Ster, Wion, Xpome. Сред холандските творци са Dphazer, Erwtje, JDL, MR June, Nash, Serge, Turmoil. Изложбата ще представи техни картини рисувани със спрей, акрилни и маслени бои, принтове, инсталации. Част от работите са създадени специално за събитието и всички творби ще могат да бъдат закупени. Откриването ще срещне публиката и с холандския творец Turmoil, който ще нарисува на живо стената. Музикалното оформление е от знаковия за уличната култура DJ Skill.
„От вандализъм до изкуство“ е от 1 до 14 септември в галерия Doza.

Велин Манов

Подобни публикации