От Шопен до Максимюк с „Моушън Трио“

 От Шопен до Максимюк с „Моушън Трио“

Поската група „Моушън Трио“ ще изнесе концерт в София. В програмата са вклюени аранжименти за акордеонно трио на творби на Фредерик Шопен, Войчех Килар, Кшищоф Пендерецки, Игнаци Ян Падеревски, Витолд Лютославски, Хенрик Гурецки, Гражина Бацевич и Йежи Максимюк.
„Моушън Трио“ се състои от трима виртуозни акордеонисти, открили огромния потенциал на този инструмент. Оригиналният ансамбъл е основан през 1996 година от Януш Войтарович, който е ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения. Повече от 25 години триото популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава Голямата награда на Международния конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 година и свири на престижни международни сцени като „Карнеги Хол” в Ню Йорк, „Концертхаус“ във Виена, „Барбикан“ в Лондон, залата на Националната филхармония във Варшава, „Комеди Франсез“ в Париж и други. Музикантите имат записи за Полската телевизия, ARTE, WDR, Warner Classic, Akordeonus и други.
Музикантите за пореден път гостуват в България след участието си в отбелязването на 70-години на Полския институт в София през 2019 година. На 3 юни в рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас с музикантите от „Моушън Трио“. Те ще работят с млади български акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.
Концертът е част от „Европейски музикален фестивал“, който се провежда от 19 април до 8 ноември.
„Моушън Трио“ ще бъде днес, 2 юни в зала 11 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации