Пет впечатляващи филма на Киномания

 Пет впечатляващи филма на Киномания

Кадър от филма „Паралелни майки“

Първите пет заглавия от програмата на Киномания вече са ясни и са повече от обещаващи. Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година.
„Белфаст“ на Кенет Брана идва с Наградата на публиката в Торонто. Заснет в черно-бяло, филмът е смятан за най-личния и въздействащ в творчеството на режисьора, отразяващ до голяма степен собственото му детство. Действието пренася в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с борбите на работническата класа, мащабните културни промени и сектантско насилие. В главните роли на вълнуващата история се превъплъщават Джейми Дорнън и Джуди Денч.
Класикът на модерното кино Педро Алмодовар ще бъде представен с филма, който откри фестивала във Венеция тази година – „Паралелни майки“. Той разказва отново необикновена история – за две родилки, делящи една стая в болницата. И двете са сами и бременността им е неочаквана, но приемат съдбата си по коренно различен начин. В образа на едната майка е музата на Алмодовар – Пенелопе Крус, която спечели награда за изпълнението си на фестивала във Венеция, а другата роля е поверена на младата Милена Смит.
Още един филм от Венеция ще бъде на Киномания – „Тук се смея аз“ на режисьора Марио Мартоне. Тони Сервило играе комика Едуардо Скарпета, чийто пиеси от началото на XX век, както и неподражаемия му актьорски талант, са оказали сериозно влияние върху италианската комедийна традиция.
„Герой“ на Асгар Фархади е с Голямата награда на журито в Кан през тази година. Психологическата драма е изпълнена с етични дилеми. Сюжетът се върти около калиграфа Рахим, който влиза в затвора за неизплатен дълг. Точно по време на двудневния му домашен отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите им. Но Рахим решава да върне парите, превръщайки се в герой за обществеността, от което произтичат куп интересни събития и обрати.
Сред свежите предложения е отличеният с награда за женска роля в Кан за актрисата Ренате Рейнсве – „Най-лошата личност на света“ на Йоахим Трир. В центъра е Джули, млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, лутайки се между кариерата си и романтичните си избори. Улавяйки вярно душевността на днешните 30-годишни, филмът има потенциал да се превърне в култов за младата публика.
Киномания e между 18 ноември и 2 декември.

Велин Манов

Подобни публикации